Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Naprosto skvělý článek, díky autore :)

Sedláček mi většinou připadá jako mimozemšťan. I tyhle utopisty společnost potřebuje, jsou trvalou připomínkou nějakých hodnot, ale nedej bože v politice. Tam umí nadělat daleko víc škody než užitku. Realita je pro ně sprosté slovo..

0 0
možnosti
KD

Havel byl nestesti teto zeme !

2 0
možnosti
JN

Faktem je, že Sedláček je více filosof než ekonom.

5 0
možnosti
LR

Přičemž filosof již pár set let nemůže být polyglot a rozumět všemu na úrovni znalostí doby.

A tedy filosof je dnes někdo, kdo - s odpuštěním - žvaní o věcech, o kterých nemůže dost znát.

2 0
možnosti
JL

Ovšem, Havel vylétl na politické nebe v určité době, hroutil se SSSR, komunismus jako ideologie, USA a NATO snadno expandovaly a on se připojil k vítěznému Západu s stal se symbolem snadného vítězství nad komunismem, sílila EU, .sílila globální revoluce ve smyslu propojování světa (internet), všechno vypadalo TAK (až podezřele) růžově - ale vývoj se otočil v roce 2001. Tehdy začala další epocha - rozdělování národů, někdo říká, že začala de facto plíživě další světová válka. Boj pokračuje (vidíme to na Ukrajině, na arabských "revolucích", přece jen se tento svět řídí pořád Darwinem a Havel byl zvláštní, romantický exces, produkt své doby, která skončila jaksi symbolicky rozpadem Československa  - zase to oddělování, místo integrace a porozumění. Pochybuju, že se to vrátí, možná ve spirále času jako se 60.léta tak trochu vracela v 89.

6 0
možnosti
AP

Mám dojem, že on z toho vyhoupnutí na politické nebe nebyl moc rád.

3 2
možnosti
RH

Myslím, že je to zbytečné lezení do čínské řiti. Číně jde o obchod a výhodnost kšeftů se nezmění Zaorálkovým patolízalstvím.. Čína s námi obchodovala a bude obchodovat bez ohledu na postoj k vraždění Tibeťanů, můžeme jen ztratit tvář, když se budeme tvářit, že morální postoje lze vyměnit za byznys..

4 4
možnosti
LR

Mně u toho "vraždění Tibeťanů" chybělo a chybí zohlednění toho, že dalajláma a jím reprezentovaný režim je hluboce středověká teokracie vyznačující se celkovou znalostní i technickou zaostalostí a antidemokratičností. Zatímco Čína je sice stále formálně komunistickou diktaturou, ale ve skutečnosti nejrychleji se rozvíjející hodně svobodnou ekonomikou. A kde roste míra svobody v ekonomice, roste zákonitě i míra svobody v politice....

2 2
možnosti
Foto

Víte co je lidská slušnost? Proč to všechno tak okecáváte. Není snad nakonec možné, že byl Havel jen normální slušný člověk? Samozřejmě měl vady jako každý, ale kdo nemá hoďte kamenem!

6 3
možnosti
JN

Vy jste ho znal nebo z čeho soudíte, že byl normální slušný člověk?

5 1
možnosti
AP

Záleží ovšem, jak se k těmto státům chováte. Je rozdíl s nimi obchodovat, ale zároveň jim dávat jasně najevo, že jejich režim je pro nás nemyslitelný nebo se servilně a trapně vtírat do jejich přízně, jako jsme to nedávno viděli z naší strany v Číně.

5 3
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS