Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Komentář je velmi zdařilý, pane autore. Dívám se na karmu článku (9,06) a napadá mě, že to, co jste napsal (a co by si měl přečíst a zamyslet se nad tím KAŽDÝ), pro typ čtenářů z běžných internetových diskusí zkrátka asi není zajímavé. Karmy vysoké k hodnotám kolem 30 až 40 naopak často získávají takové slátaniny, že se člověk nestačí divit.

Ke změně volebního systému ale spíše nedojde, politici a jejich strany či hnutí by v konečném důsledku byly spíše proti sobě. Pán Babiš kupř. se nebude na paprscích voličské přízně vyhřívat donekonečna, ale zase jen do té doby, než jeho voliči zjistí, že to, co hlásal, zajistit nemůže (bývalí pravicoví voliči budou také otráveni z jeho hlasování s komunisty a neustálých změn postojů). Na prosazení ústavního zákona navíc nebude dost hlasů.

Ode mne karma a nezapomeňte příště na ty odstavce, viz již dole pan Kula.

1 0
možnosti

Neměl jsem ani nervy dočíst to do konce. Už tvrzení že požadavek na většinový systém je znakem politické ne-kultury je taková hloupost, že mne to odradilo od dalšího čtení a to jsem poměrně velkým kritikem hnutí ANO.

Vážený pane autore, chtělo by to více myslet a méně psát. Většinový systém na rozdíl od poměrného vytváří prostor pro pro osobnosti a nikoliv pro loajální kývače, kteří jsou znakem toliko systému poměrného. Pokud hledáte  politickou kulturu, pak vězte, že právě většinový systém může být velmi účinným lékem současného stavu.

0 2
možnosti

P92a52v62e37l 35K26u38r89a24l

30. 12. 2013 9:26

Jenom znamená že tady bude ještě méně demokracie než tady máme.

Potřebujeme udělat pravý opak.

Tedy v první řadě zrušit kritérium že strana pod 5 procent nebude v parlamentu... kdokoli kdo bude mít půl procenta hlasů má mít křeslo v parlametu i kdyby bylo jenom jedno.

A dále potřebujeme aby se ty procenta počítala z celé populace s volebním právem.

Pokud třeba 40 procent voličů nepřijde k volbám tak je to také hlasování a mělo by být reflektováno tím že 80 židlí v našem parlamentu bude neobsazených žádným poslancem. A bude se vždy počítat jako přítomný poslanec který se hlasování zdržel.

To vyléčí současný stav- totální poměrný systém v kterém se bude počítat hlas každého občana. I toho který k volbám nejde.

0 0
možnosti

J30a74n 47R43á41ž

29. 12. 2013 18:57

Ad poznámka 12)

Jakákoliv změna volebního zákona směrovaná na úpravu způsobu voleb, bez příslušné změny Ústavy, by naopak bylo nesystemové a Ústavnímu soudu by nezbylo než tuto pasáž nového znění zákona  zrušit.

0 0
možnosti

P23a57v15e14l 44K80u27l68a

29. 12. 2013 18:15

Student a začínající žurnalista. A to vás doteď nic neučili o odstavcích ?8-o

1 0
možnosti

J89a89n 27R72á55ž

29. 12. 2013 18:10

Politická ne-kultura je faktem. A musí se hledat cesta, jak omezit její působení na efektivitu rozhodování.

Říkat, ze se nejprve musí zkultivovat politické prostředí a pak upravit systém, který je kvůli této ne-kultuře zcela neproduktivní, je stejné jako apelovat na slušnost a dodržování zákonů a nezamykat byt,či auto.

1 0
možnosti

Přečetl jsem jen několik prvních vět autorova článku, bohužel i to stačilo k tomu, abych byl plně otráven. Antikarma. Rv

2 2
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS